Friday, June 04, 2010

περί φοροδιαφυγής

Στην Ελλαδίτσα μας τόσα χρόνια, σχεδόν όλοι φοροδιαφεύγουν, και όλη η οικονομία κινείται με μαύρο χρήμα. Όποιος πέφτει από τα σύννεφα, ας μην συνεχίσει να διαβάζει, δεν απευθύνομαι σε αυτόν, δεν τον αφορά το θέμα.

Ας πούμε ότι είμαι λογιστής, δικηγόρος, μηχανικός, ηλεκτρολόγος, μπογιατζής, ή οποιοσδήποτε τέλος πάντων κάνει μια παροχή υπηρεσίας. Όταν όλοι οι ανταγωνιστές σου φοροδιαφεύγουν, και για κάποια εργασία η τιμή της αγοράς (το μεροκάματο σου) είναι ας πούμε 150 ευρώ, με αυτό το ποσό σάτρα πάτρα κερδίζεις τα προς το ζην, πληρώνεις το ΤΕΒΕ-ΚΛΕΒΕ σου, τα λειτουργικά σου έξοδα, τα έξοδα μετακίνησης σου, κλπ.

Φυσικά σπάνια εκδίδεις (εσύ και οι ανταγωνιστές σου) τιμολόγια ή αποδείξεις, και μόνιμα δηλώνεις ετήσια έσοδα στο όριο του αφορολόγητου…

… και αποφασίζεις εσύ να γίνεις η εξαίρεση!!! Εγώ λες, θα είμαι έντιμος φορολογούμενος!!! Ε, δεν γίνεται αυτό… Δεν μπορείς!

Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ανταγωνισμός έχει καθορίσει την τιμή της συγκεκριμένης υπηρεσίας που προσφέρεις στα 150 ευρώ (ποσό σχεδόν ανελαστικό για να συμφέρει να κάνεις την δουλειά αυτή), ακόμα κι αν τολμήσεις εσύ να ζητάς 181,5 ευρώ (με τον ΦΠΑ) ή 184,5 ευρώ από 1/7/2010, οι περισσότεροι πελάτες σου θα προτιμήσουν κάποιον άλλον, που δεν θα κόψει τιμολόγιο και θα ζητάει 150, κι όχι 180-185 ευρώ που θα ζητάς εσύ.

Αλλά να ήταν μόνο ο ΦΠΑ, τα πράγματα θα ήταν αρκετά απλά. Όταν κόβεις ένα τιμολόγιο στην χάση και στην φέξη, και συντηρείσαι στα όρια του αφορολόγητου, έστω κι αν συνεχίσεις να πουλάς τις υπηρεσίες σου (με τιμολόγιο από τώρα και στο εξής) στα 150 ή στα 160 ευρώ, το καθαρό ποσό που θα έπαιρνες θα μειωνότανε μεν περίπου στα 120 ευρώ ας πούμε, αλλά στο κάτω κάτω, δεν θα είσαι και ο μόνος που τώρα με την οικονομική κρίση θα χάσεις ένα μέρος από το εισόδημα σου. Βέβαια, λόγω ακριβώς της κρίσης, η πίεση από τους πελάτες σου για καλύτερες τιμές έχει μεγαλώσει, αλλά ας πούμε εσύ δεν θα ενδώσεις σε επιπλέον εκπτώσεις...

Το μεγάλο πρόβλημα είναι αλλού: Πως στο τέλος του χρόνου, τα μισά σχεδόν χρήματα που θα βγάλεις, θα καταλήξουν στην Εφορία, σαν φόρος εισοδήματος!!! Έτσι, από τα 120 ή τα 150 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) που παίρνεις για την συγκεκριμένη δουλειά, τα χρήματα που τελικά θα καταλήξουν στην τσέπη σου μετά από φόρους, είναι 70-80 ευρώ!!!

Δηλαδή καλούμαστε να μειώσουμε στα μισά όσα κερδίζουμε. Με τέτοια αμοιβή δεν βγαίνει ρε παιδιά!!! Εάν έβγαινε, ο μέχρι τώρα ανταγωνισμός θα είχε μειώσει ήδη τις τιμές.

Θα μου πείτε, πως πληρώνουν φόρους οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, κλπ?

Δεν θα απαντήσω πως ζούνε σε κράτη που είναι δίπλα τους σε ότι χρειαστούν, δίπλα στην οικογένεια τους, τους προσφέρουν πράγματα που εμείς καλούμαστε να πληρώνουμε έξτρα, κλπ. Αυτό όλοι το σκεφτόμαστε, αλλά όσο φοροδιαφεύγουμε, με ποια χρήματα το κράτος θα κάνει την κοινωνική πολιτική που θα θέλαμε?

Θα σας ζητήσω απλώς να συγκρίνετε τις τιμές που εισπράττουν οι αντίστοιχοι επαγγελματίες στην Γερμανία, και η απάντηση έρχεται από μόνη της: Ένας μπογιατζής, μηχανικός, κλπ, που στην Ελλάδα ζητάει μεροκάματο ας πούμε 150 ευρώ, στην Γερμανία ζητάει περισσότερα από διπλάσια!!! Η εύκολη σύγκριση, είναι η τιμή των ταξί, όλοι λίγο πολύ ξέρουμε πως στην Ευρώπη τα ταξί είναι πανάκριβα. Ο λόγος είναι οι φόροι, γι αυτό τα ταξί κοστίζουν πιο πολύ, και ακριβώς επειδή ο κόσμος δεν τα χρησιμοποιεί όσο εμείς, γι αυτό είναι ακόμα πιο ακριβά, γιατί με λιγότερη δουλειά πρέπει να πετύχουν το μίνιμουμ προσδοκώμενο έσοδο, από το οποίο τα μισά τα παίρνει η Εφορία τους... Έτσι, οι Γερμανοί ταξιτζήδες, κερδίζουν σχεδόν τα ίδια με τους δικούς μας. Αυτό που αλλάζει δραματικά, είναι η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής.

Έτσι είναι και οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι λογιστές, κλπ που στην Γερμανία δεν φοροδιαφεύγουν, είναι πανάκριβοι σε σχέση με τους δικούς μας. Κι ενώ στα προϊόντα, ο λόγος που τα πληρώνουμε στην Ελλάδα ακριβότερα είναι η συγκριτικά μικρότερη κατανάλωση και το κόστος μεταφοράς, και η κερδοσκοπία και οι μονοπωλιακές συνθήκες στο εμπόριο, στις υπηρεσίες είμαστε πάμφθηνοι συγκριτικά, γιατί… προφανώς δεν πληρώνονται οι φόροι που θα έπρεπε.

Η έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων, στην παροχή υπηρεσίας, θα προκαλέσει την τεράστια αύξηση των τιμών των υπηρεσιών, και αυτό δεν θα φέρει τελικά έσοδα στο κράτος, απλώς θα παγώσει όλη την αγορά. Διότι σε περίοδο ισχνών αγελάδων, δεν μπορείς να αυξήσεις τις τιμές, και μάλιστα εσύ μόνος σου, όταν ο ανταγωνισμός σου συνεχίζει να φοροδιαφεύγει, παίρνοντας το ρίσκο να συνεχίσει να φοροδιαφεύγει...

Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, είναι η αιτία που οι υπηρεσίες είναι μέχρι τώρα συγκριτικά πολύ πιο φτηνές στην χώρα μας, και ο πραγματικός κερδισμένος είναι ο καταναλωτής των υπηρεσιών, και όχι ο «φοροφυγάς» που δεν έκδωσε τιμολόγιο ή απόδειξη.

No comments: