Thursday, June 10, 2010

παλιοκατάσταση...

Όλοι οι τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας, που τρούπωσαν στο Δημόσιο και πληρωνόντουσαν τόσα χρόνια για να τα ξύνουνε, φεύγουν σαν τα ποντίκια από τα πόστα τους, για να μην χάσουν τις πρόωρες συντάξεις (όσο ακόμα το δικαιούνται…). Έτσι, σε αυτήν την συγκυρία, πρέπει να πληρώνουμε ακόμα πιο πολλούς συνταξιούχους, και να υποστούμε ακόμα πιο πολλές καθυστερήσεις και ολιγωρίες στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Εκτός κι αν προσλάβουν κι άλλους δημόσιους υπάλληλους… Αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να μειωθούν, όχι να αυξηθούν οι συνταξιούχοι του δημοσίου, και κάποιοι άλλοι να πάρουν την θέση τους ώστε να παραμείνει ίδιος ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων!!!
Ο τρόπος που λειτουργεί το δημόσιο, με όλους αυτούς τους ανευθυνουπεύθυνους και με τις διαδαλώδεις διαδικασίες προκειμένου να δικαιολογούν την ύπαρξη τους όλοι αυτοί οι τεμπέληδες, οι δήθεν έλεγχοι που αφήνουν την κάμηλο να περνάει αλλά ο κώνωπας διυλίζεται παντοιοτρόπως, οι καθημερινοί καυγάδες με τους συναλλασσόμενους που τους τρώνε τον χρόνο, ενώ εάν απλώς έκαναν την δουλειά τους ο χρόνος που θα ξοδευόταν θα ήταν λιγότερος και η δουλειά θα έτρεχε, οι καθυστερήσεις που γίνονται εκ του πονηρού ώστε με το κατάλληλο γρηγορόσημο να γίνεται το θαύμα, το καθένα από αυτά και όλα αυτά μαζί, είναι μερικές από τις αιτίες της σημερινής κατάστασης: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΝ, λόγω χρεοκοπίας.

Με τις υπάρχουσες συνθήκες, πως θα απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες, και ποιος θα πάρει την ευθύνη να κάνει λιγότερους ελέγχους και να ζητάει λιγότερα έγγραφα, στο χαρτοβασίλειο της Ελλάδας?

Όταν κάθε εμπορική ή παραγωγική διαδικασία έχει παγώσει, όταν εμείς οι πολίτες, ο καθένας από εμάς, είμαστε δυστυχείς και σε πορεία χρεοκοπίας, τότε δεν υπάρχει έξοδος από την χρεοκοπία της χώρας μας, αφού άσχετα τι λένε οι δημοσιοκάφροι και οι στατιστικές, έχουμε προ πολλού χρεοκοπήσει… Δεν γίνεται να είναι υγιές ένα κράτος, με χρεοκοπημένους πολίτες.
Δεν θα ξεχάσω κάποιον Δημόσιο Υπάλληλο, που με αφορμή του ελέγχους της ΣΔΟΕ στο λιμάνι του Αλίμου, πέρυσι είπε πως… η χώρα συντηρείται από το μαύρο χρήμα και την μαύρη οικονομία, αλλά εμείς θα το εντοπίσουμε το χρήμα αυτό, και θα το σταματήσουμε!!!
Άρα, η χρεοκοπία της χώρας ήταν έτσι κι αλλιώς ο σκοπός τους, αφού παραδεχόμενοι πως ο μόνος λόγος που επιβιώναμε σαν χώρα ήταν η μαύρη οικονομία, το να στοχεύεις σε αυτήν με σκοπό να την σταματήσεις, ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι ο στόχος τους, παρά το να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στην χώρα?

Θυμάστε τις ανακοινώσεις περί απλοποίησης των διαδικασιών, και της κατάργησης της γραφειοκρατίας? Όπου νάναι θα το καταφέρουν! Αφού κανένας από εμάς δεν θα κάνει τίποτα, για ποια διαδικασία θα μιλάμε? Για ποια γραφειοκρατία θα διαμαρτυρόμαστε?
15-20 μέρες για να πάρεις ΑΦΜ στην Εφορία Πλοίων, 20 μέρες με ένα μήνα για να θεωρήσεις την επαγγελματική άδεια του σκάφους ή για να εκδοθεί μια καινούργια, δεν έφταναν όλα τα άλλα προβλήματα, τώρα που φεύγουν με πρόωρες συντάξεις σαν τα ποντίκια όσοι μπορούν, όσοι πιστεύαμε πως χειρότερα δεν μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα, διαψευδόμαστε! Όλοι σχεδόν είναι υπό παραίτηση, ενώ ταυτόχρονα η ουσία των πραγμάτων είναι κάτι που δεν απασχολεί κανέναν, ένας τόνος που λείπει από μια λέξη, είναι αιτία για πολυήμερες καθυστερήσεις, το αυτονόητο έχει αποδημήσει από την χώρα μας, εδώ και πολύ καιρό!

Νόμος του 2004 προβλέπει πως μετά τον έλεγχο που γίνεται στο λιμάνι αφετηρίας, για όσο χρόνο ταξιδεύει ένα επαγγελματικό σκάφος, απαλλάσσεται από τον έλεγχο και την θεώρηση των εγγράφων του σε κάθε λιμένα προσέγγισης, εκτός κι αν συντρέχει κάποιος λόγος, για παράδειγμα αλλαγή στην σύνθεση του πληρώματος ή των επιβατών, κάποια βλάβη ή ζημιά στο σκάφος, κλπ.
Ο λόγος που ο νόμος αυτός δημιουργήθηκε, ήταν για να μειωθεί η γραφειοκρατία, για να μην ταλαιπωρούνται οι τουρίστες που νοικιάζουν τα σκάφη συνωθούμενοι στα λιμεναρχεία των λιμένων που προσεγγίζουν, και προφανώς να απελευθερωθούν οι λιμενικοί από διεκπεραιωτικές-γραφειοκρατικές ενέργειες, οπότε να μπορούν να ασχοληθούν με άλλες εργασίες, αστυνόμευσης και ουσιαστικών ελέγχων.

Σήμερα, 6 χρόνια μετά, ακόμα συμβαίνει στην πράξη αυτό που καταργήθηκε δια νόμου!!! Με το που προσεγγίσει ένα σκάφος στο τουριστικό λιμάνι, κάποιος λιμενικός εμφανίζεται, και ζητάει να περάσει ο τουρίστας από το λιμεναρχείο για έλεγχο των εγγράφων!!! Αφού ξεσκονίσουν για άλλη μια φορά τον φάκελο με τα έγγραφα, στο τέλος εισπράττουν τα λιμενικά τέλη των 2 και των 3 ευρώ, στην ουρά οι τουρίστες, αντί να χαλαρώνουν, να επισκέπτονται αξιοθέατα, να διασκεδάζουν στην χώρα μας, πρέπει να αντιμετωπίζουν τον κάθε λιμενικό που συνήθως δεν μιλάει αγγλικά, ενώ… για να προσληφθεί στο Λιμενικό Σώμα, έπρεπε να έχει επάρκεια στα Αγγλικά σε επίπεδο τουλάχιστον lower!!! (τουλάχιστον από το 1985 και μετά, όλοι έχουν περάσει από γραπτές εξετάσεις σε ξένες γλώσσες, πέραν των απαραίτητων πιστοποιητικών, προκειμένου να γίνουν λιμενικοί)
Οι λιμενικοί, που δεν εισπράττουν ούτε τα 0,80 ευρώ για την ανέλκυση ή την καθέλκυση, και σε στέλνουν στις Εφορίες και στα Ταμεία για να καταβάλλεις αυτό το ποσό, και έτσι χάνουν τον χρόνο τους και οι Εφοριακοί (!!!), δεν δικαιούνται να εισπράττουν ούτε τα τέλη για τις ΕΕΠΣΕΠΑ και για τα άλλα έντυπα που αυτοί παράγουν, έχουν μετατραπεί σε εισπρακτικούς μηχανισμούς των λιμενικών διάφορων Ταμείων, που όχι μόνο δεν κάνουν τα κατά νόμο απαραίτητα έργα τους τουριστικούς λιμένες (αποκομιδή σκουπιδιών των σκαφών, περισυλλογή λυμάτων, κλπ), δεν κάνουν ούτε το στοιχειώδες, να απασχολήσουν κάποιον εκ των τεμπέληδων που πληρώνουν, για να κάνει την είσπραξη των λιμενικών τελών, και απασχολούνται οι λιμενικοί, οι οποίοι σε καλούν με πρόσχημα τον έλεγχο εγγράφων (που δεν προβλέπεται) για να συλλέξουν αυτοί οι ίδιοι τα λιμενικά τέλη!!! Έτσι, η αστυνόμευση και οι πραγματικοί έλεγχοι είναι αδύνατοι…

Συγχρόνως, το καινούργιο φρούτο που ξεφυτρώνει φέτος, είναι διάφοροι δικτατορίσκοι λιμενικοί, που τους μειώσανε τις αποδοχές τους και σαν πεινασμένοι σκύλοι είναι έτοιμοι να δαγκώσουν όποιον έχουν μπροστά τους, ζητάνε από τους δύσμοιρους τουρίστες (που δεν γνωρίζουν τους νόμους, τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα τους) να κάνουν καταστάσεις ποιοι είναι, που πάνε, αριθμούς διαβατηρίων και άλλα προσωπικά στοιχεία κλπ. Κι ενώ ακόμα και η τοποθέτηση καμερών στις προβλήτες για λόγους ασφαλείας, απαγορεύονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων όσων περπατάνε στις προβλήτες που ενίοτε πηδάνε στα σκάφη μας και κλέβουν όργανα, εξοπλισμό, ή και το ίδιο το σκάφος (!!!), οι λιμενικοί στον απόπλου αλλά και στους ενδιάμεσους σταθμούς, συλλέγουν εγγράφως πληροφορίες, ποιος ταξίδεψε, με ποιόν και που πήγε, πράγμα που δεν είναι παράνομο μόνο λόγω της δημοσιοποίησης και την συλλογής προσωπικών δεδομένων των τουριστών, αλλά εμποδίζει και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, αφού όσοι αρνηθούν φοβούνται ότι θα υποστούν συνέπειες...

Συμπερασματικά, ήταν που ήταν στραβός ο γυαλός αρμενίζαμε κι εμείς στραβά, τώρα το γαμήσαμε και ψόφησε!!!
Οι ελάχιστοι τουρίστες που παρόλη την δυσφήμιση της χώρας μας σε όλο τον κόσμο με κάθε τρόπο, τόλμησαν να έρθουν στην χώρα μας, αντιμετωπίζουν όλη την οργή και το τέρας της γραφειοκρατίας, και φεύγουν από την χώρα μας με τις χειρότερες εντυπώσεις.

No comments: